fbpx

Zakładka Lista – zarządzanie rezerwacjami

Jesteś tutaj:
<Wszystkie tematy
Spis treści

Zakładka Lista – zarządzanie rezerwacjami 

W tym artykule omówimy zakładkę  Lista,  która pozwala zarządzać wszystkimi rezerwacjami lokalu.

 

Lista rezerwacji – Nawigacja

Pierwsze co widzimy po przejściu do zakładki Lista, listę wszystkich nadchodzących rezerwacji. Dostępne są 3 widoki:

a. Lista

W tym widoku widzimy listę nadchodzących rezerwacji we wszystkich lokalizacjach. Każda rezerwacja posiada unikalny numer / identyfikator. W przypadku jeśli w ustawieniach rezerwacji zostało wyłączone automatyczne potwierdzenie rezerwacji, są 3 możliwe statusy rezerwacji:

– Zielony:  Rezerwacja potwierdzona przez lokal / zaakceptowana.

– Żółty:  Rezerwacja oczekuję na potwierdzenie / akceptacje.

– Czerwony:  Rezerwacja została odrzucona / anulowana przez lokal.

b. Dzień

W tym widoku rezerwacje są widoczne na każdy konkretny dzień jako harmonogram:

c. Miesiąc

W tym widoku widzimy harmonogram na cały miesiąc:

 

Strzałkami po lewej stronie można zmieniać konkretny dzień lub miesiąc, aby zobaczyć nadchodzące rezerwacje lub historie.

d. Zmiana widoku dla konkretnej lokalizacji:

W przypadku jeśli lokal posiada kilka lokalizacji w ramach jednego widgetu myREST, można filtrować rezerwacje dla każdej lokalizacji. Aby to zrobić, warto wybrać lokalizacje z listy:

 

Dodawanie rezerwacji telefonicznych (zewnętrznych)

Poza rezerwacjami, które przychodzą przez myREST ze strony WWW lub mediów społecznościowych, możesz też wprowadzać do systemy własne rezerwacje (np. telefoniczne, mailowe, lub z wiadomości w FB lub Instagramie).

Dlaczego warto:

– Wszystkie rezerwacje w jednym miejscu:  szybki dostęp oraz wgląd do każdej rezerwacji w lokalu.

– Automatyzacja komunikacji z klientem:  klient dostanie potwierdzenie rezerwacji oraz informacje drogą mailową oraz SMS.

– Zmniejszenie ilości nieodbytych rezerwacji:  system myREST wyśle przypomnienie o nadchodzącej gościom.

– Opinie od klientów oraz zwiększenie ocen:  po każdej wizycie system myREST wyśle podziękowanie za rezerwacje gościom z prośbą o ocenę. Oceny będą dostępne w zakładce Opinie.

– Zgromadzenie listy gości:  klient w każdej chwili masz dostęp do wszystkich goście lokalu w zakładce Goście  oraz dane kontaktowe.

 

Aby dodać rezerwację zewnętrzną, warto kliknąć + Dodać rezerwacje 

Oraz wypełnić szczegóły rezerwacji, oraz dane kontaktowe gościa:

Dodatkowo możesz zostawić notatkę w polu Notatki. Tę pole jest widoczne tylko dla osób, które mają dostęp do konta myREST lokalu i jest bardzo przydatne w takich wypadkach kiedy klient zgłasza jakiś prośby/uwagi pod czas złożenia rezerwacji telefonicznej.

Po wprowadzeniu danych kliknij  Zapisz aby dodać rezerwacje i wysłać informacje do klienta.

 

Potwierdzenie oraz Anulowanie (odrzucenie) rezerwacji

System myREST daje możliwość całkowitego zarządzania rezerwacjami przychodzącymi. Aby móc ręcznie potwierdzać lub anulować (odrzucać) rezerwacje, musisz najpierw wyłączyć automatyczne potwierdzenie rezerwacji w konfiguracji rezerwacji.

W tym artykule dowiesz się jak to zrobić: https://myrest.io/knowledge/konfiguracja-systemu-rezerwacji/

Jak to działa?

1. Potencjalny gość dokonuje rezerwacje na stronę Twojej restauracji w internecie

2. Po wypełnieniu formularzu rezerwacji myREST wyświetla gościu komunikat o tym, że lokal otrzymał zgłoszenia i warto czekać na potwierdzenie rezerwacji. Dodatkowo klient otrzyma SMS wiadomość z informacją, że rezerwacja oczekuje na potwierdzenie.

*WAŻNE: Gość otrzyma SMS w języku polskim lub angielskim, w zależności od języku jego przeglądarki (bardzo przydatna funkcja dla turystów oraz obcokrajowców):

3. Dalej myREST wyśle do menadżera lokalu SMS z informacją o tym, że rezerwacja oczekuje na potwierdzenie:

4. Aby potwierdzić lub anulować rezerwacje, musisz wejdź do Admin Panelu myREST i kliknąć Dzwonek w prawym górnym rogu lub w Rezerwacje z żółtym kolorem

5. I potwierdzić lub anulować rezerwacje.

6. System myREST wyśle potwierdzenie lub anulowanie rezerwacji klientowi. Rezerwacja będzie widoczna w Liście rezerwacji z odpowiednim statusem.

 

Anulowanie oraz usunięcie rezerwacji z listy

Jeśli chcesz anulować potwierdzoną rezerwacje lub/oraz usunąć z listy rezerwacje, warto przejdź do odpowiedniej rezerwacji i kliknij Anulować rezerwacje

Po anulowaniu klient otrzyma odpowiednią wiadomość SMS oraz email. Rezerwacja zmieni status w panelu myREST na Anulowana.

 

Aby usunąć z listy anulowaną rezerwację, przejdź do anulowanej rezerwacji i kliknij  Usunąć z listy

Rezerwacja zniknie z listy rezerwacji.

 

 

Edytowanie rezerwacji oraz dodawanie notatek wewnętrznych

Każdą nową lub potwierdzoną rezerwacje możesz edytować lub dodawać do niej notatki widoczne tylko dla pracowników lokalu. Aby edytować rezerwacje, przejdź do odpowiedniej rezerwacji i kliknij Edytować

W każdej rezerwacji możesz edytować:

– Datę rezerwacji
– Czas rezerwacji
– Ilość gości
– Dodać notatki
– Dane osobowe gościa 
(jeśli zmieniła się osoba kontaktowa)

Po wprowadzeniu zmian kliknij Zapisz zmiany.

myREST wyśle informacje do klienta e-mail o zmianach w rezerwacji. Rezerwacja z nowymi danymi będzie widoczna w zakładce Lista.

 

Jeśli masz jakieś pytania związane z konfiguracją systemu rezerwacji myREST lub potrzebujesz pomocy, napisz do nas na czacie lub poprzez formularz kontaktowy: https://myrest.io/contact/